"KLIK" MET DE HOND
Een veel gehoorde opmerking....... Ik weet niet of er een "klik" is met de hond.....
Immers ik kan hem niet eerder ontmoeten....
Niet 1 baasje heeft direct een klik met de toekomstige hond.
Ook niet tijdens 1 of meerdere kennismakingsbezoek(en) bij bv een gastouder.
Dat kan ook niet, een klik of band met je hond bouw je zelf op.
Men denkt een "klik" te kunnen ervaren door eerst de hond te ontmoeten,
maar niets is minder waar.
Een baasje in spe, valt altijd als eerste op het uiterlijk van de hond.
Men vindt de hond mooi, er lief uitzien of men valt op het type.
Maar dit zegt niets over het karakter.
Daarom werken wij met een intakeprocedure om zo te bepalen of de kandidaat past bij de betreffende hond.
Kunt u een direct een klik hebben met een hond in een kennel, in een asiel? Of met een zogende pup?
Neen natuurlijk niet. Ook hier valt men op het uiterlijk.
Of de klik, er uiteindelijk komt met de hond ligt puur en alleen aan het baasje zelf!
Dit is niet te bepalen tijdens een kennismaking.
Daarom is onze intakeprocedure zo belangrijk immers.
Team Friends4Straydogs vindt het onnodig om honden met een sociaal karakter en profielomschrijving nogmaals in NL,
extra bij gastouders onder te brengen. Dit veroorzaakt voor de hond zelf meer stress, meer onduidelijkheid
Extra belastend voor de honden immers, de hond dient 2x te acclimatiseren, net na aankomst...en opnieuw binnen het nieuwe gezin.
Een hond heeft na aankomst al veel stress en zeker minimaal 3 maanden nodig om te acclimatiseren.
Onze ervaring is dat een organisatie die met gastouders werkt, al eerder honden doorplaatst, met als gevolg nog meer stress en geen correct beeld op het moment van de hond, voor de kandidaat.
Wij zijn van mening dat voor de hond direct plaatsing binnen zijn nieuwe familie uiteindelijk voor het welzijn van de hond beter is en minder stressvol is voor de hond.
Immers onze bemiddelingshonden worden direct na redding al reeds opgevangen door ervaren gastouders/opvang in het geboorteland van de rescue-hond.
Friends4Straydogs bemiddeld geen honden direct vanuit zogenaamde PS (dodingasielen), alle honden logeren eerst bij een goede opvang in het geboorteland.
Daarom delen wij graag onderstaand artikel met u om dit nog eens te benadrukken.
Een band opbouwen met je hond
DOOR MARCO STARINK - HONDENGEDRAGSDESKUNDIGE
Aanstaande hondeneigenaars die een volwassen hond adopteren, twijfelen nog wel eens of dat een (oudere) volwassen hond in staat is om een band op te bouwen met hun nieuwe baasje. Goed nieuws voor mensen die hier hun twijfels over hebben! Want als er één eigenschap is die honden onderscheidt van andere diersoorten, dan is het wel de eigenschap om een sterke band aan te gaan en een relatie op te bouwen met de mensen die deel uitmaken van hun leefomgeving. Net als bij relaties tussen mensen heb je als hondeneigenaar de mogelijkheid om een band met je (nieuwe) hond op te bouwen en te vergroten. Hoe je dit doet als eigenaar lees je in dit artikel.
HET DUURT EVEN
Wist je dat het minimaal een jaar kost om een band met je hond op te bouwen. Het maakt hierbij niet eens zoveel uit of het nu om een pupje gaat of om een volwassen hond die door omstandigheden een nieuw thuis zocht. Uiteraard zal het bij de ene hond langer duren voordat je over een ‘hechte band’ kunt spreken. Dit heeft te maken met o.a.: de zelfstandigheid van het karakter, de mate van socialisatie maar ook het vertrouwen dat de hond heeft in de eigenaar(s), En ja, het is echt zo dat sommige honden echt een voorkeur hebben voor één specifieke eigenaar.
HOE BOUW JE EEN BAND OP MET JE HOND?
Spelen
Het is natuurlijk een ‘inkoppertje’ om spelen met je hond te noemen als activiteit om de band met je hond te versterken. En dit klopt ook zeker voor een groot deel van de honden. Toch is het handiger en effectiever om activiteiten met je hond te ondernemen die aansluiten bij het karakter van je hond en natuurlijk ook aansluiten bij het type hond dat je hebt. Heb je een herdershond? Combineer het spel dan met speurelementen en bied de hond ook echt een uitdaging waarbij je hond mentaal wordt gestimuleerd. Heb je een terriër? Dan helpt het om het spel te combineren met graafoefeningen waarbij de hond kan doen waar hij goed in is; het omwoelen van aarde! Heb je een retriever? Combineer het spel dan met het uitvoeren van apporten over land en water etc.
Samen op pad
Honden die regelmatig met hun eigenaar mee op pad mogen zijn niet alleen sociaalvaardiger maar hebben ook een beduidend betere band met hun eigenaar dan honden die bijna niet buiten komen. Afhankelijk van het type hond dat je hebt, kun je de hond meenemen op lange wandelingen, fietstochten (in een fietskar) maar denk ook aan het beoefenen van behendigheidssport etc.
Duidelijke omgang
Honden hebben baat bij een eigenaar die duidelijk met ze omgaat. Een duidelijke omgang met de hond kenmerkt zich door de volgende elementen:
• Consequent zijn in je communicatie naar de hond.; Dit werkt heel simpel. Wat gisteren mocht, mag vandaag en morgen ook weer. Wat gisteren niet mocht, mag vandaag en morgen ook niet.
• Voorspelbaarheid; Honden zijn heel goed in het opbouwen van een beeld over hun omgeving (en daarbij ook hun eigenaar) waarbij de voorspelbaarheid een gevoel van controle geeft. Een hond die weet waar ‘ie aan toe is, zal zich eerder verbinden met zijn eigenaar.
• Vertrouwen; Dit bouw je op door op een eerlijke manier met je hond om te gaan. Trainen op een beloningsgerichte manier waarbij de hond leert om zelf keuzes te maken, vergroot het vertrouwen dat je hond heeft in zichzelf en in jouw leiderschap.
WAT KUN JE BETER LATEN?
Sommige hondeneigenaars zijn bang dat ze hun hond tekort doen als ze niet dag en nacht voor ze klaar staan en alle vrijheid geven die ze mogelijk kunnen bieden. Deze honden staan de hele dag paraat om (met name) zichzelf te vermaken, kunnen gaan en staan waar ze maar willen, liggen op bed en/of op de bank, dwingen aandacht af op hun initiatief en wanneer het hen uit komt en kennen totaal geen grenzen.
In de praktijk blijken dit vaak nerveuze honden die nooit goed weten waar ze aan toe zijn en daarom het liefst de hele dag hun omgeving controleren en beïnvloeden.
Dit soort honden bepalen liever zelf wat voor band er ontstaat met hun eigenaar.
KORT SAMENGEVAT
Het kost behoorlijk wat tijd en energie om een (goede) band met je hond op te bouwen. Maar het betaalt zich uit! Honden die een goede band met hun eigenaar hebben zijn gemakkelijker in de omgang en vertonen minder probleemgedrag. Honden die een goede band met hun eigenaar hebben zijn over het algemeen actiever, socialer maar bovenal zijn het betrouwbare vrienden!