Mentale uitdaging  of  HERSENWERK, voor honden


Hersenwerk voor honden,

wat is dat nu eigenlijk?

 

Als je het simpel bekijkt, dan is Hersenwerk een activiteit waarbij de hond zoekt naar iets lekkers of iets leuks in en op verschillende omgevingen en/ of materialen. 

En in feite is het ook zo eenvoudig.

 

Hersenwerk kan je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. 
Hersenwerk is geschikt voor honden in alle leeftijden

2 keer per dag 5 a 10 minuten hersenwerk is al voldoende om de hond meer uitdaging en rust te geven! 


Stel het is slecht weer, het regent de hele dag en toch wilt u uw hond voldoende activiteit aanbieden, dan is een speur en zoek spel in huis een prima alternatief voor een lange wandeling!
Doe dit wel samen met uw hond.

 

Waarom HERSENWERK voor je HOND?

1. Een gelukkige hond

Mentale stimulatie maakt een hond gelukkig. Een hond wil het liefst zoveel mogelijk tijd met zijn baasje spenderen.
Door samen te spelen bouw je een goede band op met je hond.
Het vertrouwen groeit.

Wist je dat depressie ook voorkomt onder honden?
Vooral actieve honden, die van nature een hoog energie,
hebben veel fysieke en mentale stimulatie nodig.
Krijgen ze dit niet, dan worden ze erg ongelukkig.

Daarnaast is de neus  zijn belangrijkste zintuig.
Door gebruik van zijn neus, de geuren op te nemen en te zoeken,
daar wordt een hond gelukkig van.


2. Voorkom verveling

Honden die mentaal niet worden uitgedaagd, vervelen zich sneller. Opgekropte energie uit zich in ongewenst gedrag, zoals bijvoorbeeld het slopen van meubels of producten (sokken, afstandsbediening, etc.), graven in de tuin of overmatig blaffen. Door je hond dagelijks mentaal te stimuleren, verlaag je zijn energielevel en voorkom je verveling.

3. Mentaal fit

Net als bij mensen verslechteren verschillende cognitieve functies bij honden naarmate ze ouder worden. Oudere honden scoren vooral slecht op het uitvoeren van verschillende aandachtstaken. Om deze cognitieve achteruitgang tegen te gaan is het belangrijk om het hondenbrein in goede conditie te houden door middel van mentale training. Training is dus niet alleen voorbestemd voor jonge honden, maar doe je het best een heel hondenleven lang.

4. Betere focus

Door het doen van mentale spellen en het oplossen van puzzels leert je hond zich beter te concentreren en te focussen. Om het doel te bereiken, bijvoorbeeld een lekkere snack, moet de hond zich concentreren op de training of het spel. Afleidingen, zoals geluiden, helpen je hond niet om zijn doel te bereiken en dus leert de hond hier geen aandacht aan te besteden. Een belangrijke vaardigheid die ook in andere situaties goed van pas komt.

5. Voorkom hyperactiviteit

Kan je hond zijn rust niet vinden in huis? Grote kans dat je te maken hebt met een hyperactieve hond. Een manier om een hyperactieve hond te kalmeren, of beter nog: hyperactiviteit te voorkomen, is door je hond mentaal uit te dagen.

 

Om de kalmte in huis te bewaren is het goed om een balans te vinden tussen lichaamsbeweging en psychische activiteiten.
Het doen van te veel lichamelijke activiteiten kan leiden tot meer onrust in het lijf van je hond. Het is dus beter om een paar rustdagen in te plannen per week. Op deze rustdagen is er meer tijd voor mentale stimulatie.

6. Minder stress

Het mentaal stimuleren van je hond verlaagt zijn stressniveau. Een denkspel of puzzel is een goede afleiding in situaties waarin je hond gestresst is. Denk bijvoorbeeld aan honden die niet graag  alleen zijn of na een bezoek aan de dierenarts. Het vergt de nodige training om je hond zich helemaal op zijn gemak te laten voelen in deze situaties, maar een denkspel kan wel de nodige afleiding bieden om het stressniveau een stuk te verlagen. Het helpt de hond op iets anders te focussen dan datgene dat hem stress oplevert.

7. Een goede start

Voor het trainen van honden geldt: afleren is moeilijker dan aanleren. Door jonge honden/pubers  gelijk kennis te laten maken met denkspellen, puzzels en mentale spelletjes voorkom je ongewenst gedrag. Voorkom dat je puber aan de haal gaat met verboden voorwerpen, door hem kennis te laten maken met veel leukere spelletjes. Hersenwerk levert al snel een voldane jonge hond op die jouw meubels voorlopig wel met rust laat.

8. Meer zelfvertrouwen

Mentale stimulatie kan een onzekere hond helpen met het vergroten van zijn zelfvertrouwen. Je hond leert zelf ontdekken, keuzes maken en probleemoplossend te werk gaan. Bijvoorbeeld: voor het oplossen van een hondenpuzzel moet de hond eerst zelf uitvogelen hoe hij bij de lekkere snack komt. Hij moet keuzes maken en flink nadenken.


Als de hond de puzzel oplost en beloond wordt met de lekkere snack resulteert dit in een blije en zelfverzekerde hond.

 


Hoe past u dit toe in de praktijk?

  • Dwing nooit de hond
  • Heeft de hond geen zin,  ook prima
  • Laat de hond zelf zijn spel tempo bepalen
  • Speel samen de zoekspelletjes en bouw zo een band op met je hond
  • Uit-snuffelen is ontzettend belangrijk, onderbreek het spel daarom niet.


KONG
Een grote Kong vullen met stukjes bullepees en opvullen met hondenvlees, is een heerlijke traktatie voor na bijvoorbeeld een nieuwe ervaring voor de hond.

Denk ook eens aan stukjes ei , iedere hond is dol op een gekookt eitje.
Kleine stukjes kaas, gemengd met wat hondenvlees, succes verzekerd. Op warme dagen, stukjes komkommer als uw hond hier van houdt.  (gedroogde of ontdooid of uit blik) pens.

En zo zijn er meer aantrekkelijke combinaties te verzinnen voor uw viervoeter.

Geef deze op de rustplek van de hond.

De hond is druk in de weer om het lekkers uit de Kong te krijgen en moet hier moeite voor doen.

Ook kunt u in de zomer een kauwstaafje in het vlees prikken, even een uurtje in de vriezer zodat het kauwstaafje iets vaster zit.
Let op niet volledig laten bevriezen ivm risico dat de tong van de hond vast komt te zitten door de vriestemperatuur van de kong.

Heerlijk verkoelend en een leuke activiteit op warme dagen.

De KONG is ideaal als hulpmiddel bij training, (commando plaats, commando los aanleren en ook als op de rustplek voor afleiding als er visite wordt verwacht enz.)

Maar ook voor ont-stressen van de hond.
Eigelijk is de kong onmisbaar.


SNUFFELKLEED
Leuk om zelf te maken, maar ook te koop, in diverse uitvoeringen en materialen.  Let op dat u het kleed kunt wassen.

Verstop brokjes die uw hond erg lekker vindt tussen het kleed en laat de hond met zijn neus het lekkers zoeken.

 


OUDE SPIJKERBROEK
Knip de pijpen af op kniehoogte. Maak een stevige knoop van de korte pijpen. Verstop in 2 van de 4 zakken iets lekkers alsmede ook tussen de knoop. 

Van het stuk pijp wat over is, kan u ook iets leuks maken.

Knip deze in 3 repen, vlecht deze repen met hiertussen een stevig koord. Leuk om mee te spelen en ook om brokjes tussen te verstoppen.


HONDENPUZZELS

In vele soorten en ook in verschillende moeilijkheidsgraden verkrijgbaar. 

Start met een niet te moeilijke puzzel. 


FLESSENPUZZEL
Maak een lange strook van stof of fleece en prop het in een platic fles. Zorg dat het einde uit de fles steekt. Doe wat brokjes in de fles en schudt even zodat de brokjes tussen de stof wordt verspreid. Let op dat er geen losse plastic ring meer op de fles zit.


MUFFIN SPEL
Verstop onder tennisballen of andere voorwerpen hier en daar brokjes.  De hond moet met zijn neus ruiken waar de brokjes zijn en mag en hiervoor de ballen verplaatsen.

Uiteraard mag u helpen en eventueel aanwijzen onder welke bal/voorwerp het brokje ligt, indien uw hond het spel nog niet begrijpt.


OUDE HANDDOEK
1) Vouw deze als een harmonica en bindt aan beide uiteinden de handdoek samen. Verstop tussen de harmonica plooien enkele brokjes.

2) Rol de handdoek op en verstop tijdens het oprollen brokjes in de rol. De hond dient uit te vinden hoe de handdoek uit te rollen, om het lekkers te vinden. Start met een kleine handdoek, zodra uw hond dit trucje door heeft, kunt u een badlaken of fleece-deken gebruiken.


KARTONNEN DOOS
1) Bewaar een kartonnen doos klein maar ook groot, vouw de bovenzijde dicht en stop er enkele brokjes in.

Laat de hond zelf uitzoeken hoe hij deze doos moet openmaken om de brokjes te kunnen pakken. Heeft uw hond dit trucje snel door, neem dan een kleiner formaat doos.

2) Spaar lege wc rolletjes. Doe deze in de doos en stop hiertussen enkele extra lekkere brokjes. Vouw sommige rolletjes aan de open kanten dicht, als u merkt dat de wc rollen geen uitdaging zijn voor je hond. 

3) Maak papier proppen met in sommige iets lekkers verstopt.
Leg de proppen in een open doos met als vulling, stukken karton en/of een eierdoos en laat de hond op zijn tempo de proppen besnuffelen. Uiteraard de doos goed vullen met meerder proppen en vulmateriaal.  Ook in de eierdoos kan u enkele brokjes verstoppen.
Oh ja scheuren mag.


KONG WUBBLE
Stop lekkernijen in de wubble, door het wiebelen van deze grote kong valt er af en toe een lekkerij uit. 

Stimuleer uw hond dit zelf te ontdekken en moedig hem aan hierin.


VERRASSINGS-SNUFFELDOOS OF BAK
Stop simpele artikelen in een doos of bak, bv een tennisbak, leeg plastic flesje, een wasbol, een drinkbeker, badeend,  Flostouw van fleece, een kleine eierdoos en verstop tussen al dat leuks hier en daar iets lekkers. Bijvoorbeeld in dat flesje, in de wasbol, in de eierdoos, tussen het fleece flostouw en op de bodem van de bak of doos.
Maak gebruik van meerdere geuren (kleine stukjes kaas, hondenworst, stukjes kauwreep enz.  Een feestje voor iedere hond. 


De snuffel-doos is ook ideaal om de hond af te leiden bv op het moment van de jaarwisseling (vuurwerk)


SPEUREN MET PIONNEN of BEKERS
Plaats in huis en/of de tuin hier en daar een pion en/of beker
Verstop onder enkele pionnen iets lekkers.
Loop met uw hond aan de riem langs de pionnen en laat de hond ruiken waar het lekkers is verstopt.

Uiteraard onder uw aanmoediging 
Laat de hond goed uit-snuffelen.

U kunt de pionnen ook prima gebruiken voor basis training bij u thuis.
Zodra uw hond hier aan toe is kunt u de oefening "VOLG" toepassen en zo in bochtjes te lopen,  om zo  de hond zijn aandacht op u te  vestigen.


Uiteraard  bij deze oefening geen brokjes leggen onder de pionnen, wel de hond belonen als hij u volgt. Start met 1 pion en loop hier omheen.


FLESSENSPEL

  • Door het draaien van de flesjes komt de hond aan zijn beloning. 
  • Twee moeilijkheidsgraden door verschillende dekselopeningen

Kunststof (Merk Trixie zie foto)


Dit leuke spel kunt u ook zelf maken, hiervoor gebruikt u 3 plastic flesjes. Het leukste is 3 verschillende flesjes, met verschillend formaat opening en ook variatie in brokjes.

Heeft uw hond het flessenspel snel door? Leg dan het snuffelkleed onder het spel zodat de brokjes in dit kleed vallen en de hond extra zijn best moet doen.


SNUFFELTUIN
Maar van uw tuin een snuffeltuin.


Verstop onder een plastic (lege) bloempot, in een boomstronk,
onder of tussen struiken (zonder stekels), onder een rubberen-ring deurmat, in een oude fietsband, tussen (stapel-)stenen,  takken, openhaardhout, hier en daar wat lekkers.`

Let wel op de veiligheid van uw hond dat er geen materiaal kan omvallen.

Loop met uw hond aan de lange lijn door de tuin en motiveer uw hond te zoeken naar het lekkers in de tuin. Uiteraard beloont u de hond wanneer hij door snuffelen de beloning vindt.

U kunt dit zoeken in de tuin afwisselen en ook moeilijker maken met het oefenen van bijvoorbeeld   "Hier,  Hand Toutch, Naast" enz.  
Alleen als uw hond hier aan toe is en met u traint.

 

In Nederland en België zijn er zogenaamde snuffel-tuinen voor honden, waar u op afspraak welkom bent met uw hond.

Meer informatie over de HONDEN-SNUFFELTUINEN, KLIK HIER



TIP 2)  Download het E book "VOER Creatief" 

Voer Creatief E Book
PDF – 1,4 MB 342 downloads