Het "VEILIGHEIDSTUIG", HOE TE GEBRUIKEN?
Belangrijke informatie!
Voor de aankomst van uw hond ontvangt u per post, via ons het zogenaamde veiligheidstuigje, ook wel anti- ontsnappingstuig of 3-punt-tuig genoemd. Dit tuigje is verstelbaar.
Indien u twijfelt over de maat, neem dan met ons contact op, zodat wij online meekijken bij het aanpassen van het tuigje
Indien blijkt dat de maat niet correct is, wordt het tuig omgeruild.
Pasvorm tuigje:
- De RINGEN van het tuig, horen op de rug
- De 1ste band dient 2 a 3 cm VOORBIJ de voorpoten te worden bevestigd
- De 2de band dient ook op de RIBBENKAST. te worden bevestigd
Dus NIET over de ribbenkast. Juist deze band voorkomt dat de hond binnen een fractie van een seconde uit het tuig kan ontsnappen. (Chronische stress, onoplettendheid, schrikreactie) - Ons Tuig is ook in de RUGLENGTE verstelbaar
Juist om er voor te zorgen dat de banden rondom de romp, afgesteld kunnen worden, om er voor te zorgen dat het tuigje goed aansluit op de ribbenkast van uw hond. - Zorg ervoor dat de zijbanden, links en rechts SYMETRISCH, zijn afgesteld Dit voorkomt schuiven van het tuig, dus links en rechts gelijk in lengte afgesteld.
Dubbel aanlijnen.
Voor de hond gaat er een nieuwe wereld open, een wereld met veel nieuwe indrukken, prikkels die door de hond verwerkt dienen te worden.
Daarom dient u de hond dubbel aan te lijnen?
Van groot belang is dat u de stress-signalenleert herkennen. Vermijdt ten alle tijden CHRONISCHE STRESS en volg ons advies zoals dit staat omschreven binnen de Handleiding Rescue-hond.
Pas op het moment dat de hond geen STRESS= SIGNALEN meer toont, en op u gericht is tijdens het uitlaten, kunt u de extra lijn weglaten.
Voor iedere hond is dit moment anders, echter wij geven u het advies tijdens het acclimatiseren (ongeveer 12 weken) de hond dubbel aan te lijnen.
Deze periode heeft u nodig om te ontdekken hoe de hond op bepaalde situaties reageert, tijdens het uitlaten en met de hond te oefenen.
Ook al lijkt uw hond zelfverzekerd, u kent de hond nog lang niet door en door. Daarom ook hier wederom "Veiligheid voor alles".
- De hoofd riem/lijn zit bevestigd aan het veiligheidstuig.
- De zekering/veiligheidslijn zit bevestigd aan de goed passende halsband, met gesp en gaatjes sluiting, rondom uw taille, bijvoorbeeld een stevige riem, of een zogenaamde hardloop honden band.
. - Deze veiligheidslijn is 10cm langer van lengte zodat deze losjes hangt.
- Doordat de zekering, (de 2de riem aan de halsband, de riem die 10cm langer is),
bevestigd zit aan de broekband/riem.
Hierdoor vermijdt u dat er onbewust toch extra spanning of kracht via de 2de riem wordt overgebracht op de hond, waardoor de hond extra prikkels ervaart en hierdoor de spanning gevoeld via deze 2de riem opbouwt. Dit kan verwarrend zijn voor de hond, immers de eerste riem stuurt u al aan via het tuigje.
- Ook als na deze periode, als uw hond onzeker reageert op bijvoorbeeld andere honden, verkeer, harde geluiden, (onweer, vuurwerk, bouwactiviteiten enz) is het verstandig om de hond dubbel aangelijnd uit te laten.
- Neem GEEN onnodige risico's !
VEILIGHEID VOOR ALLES!
Uw Hond moet wennen aan het tuig.
Zodra uw hond er aantoe is zien wij graag dat u in huis samen met uw hond oefent met het tuig aan en uit doen, zodat dit een vertrouwde handeling wordt voor de hond.
Maak er een spelletje van, uiteraard met een beloning voor de hond als deze.
Is de hond erg onzeker, dan begrijpen wij dat u het tuigje liever aanhoudt. Echter het risico bestaat dat het tuigje zonder toezicht wordt kapot gebeten. Dit is GEEN Garantie voor vervanging van het tuig!
Zodra de hond het tuigje niet meer spannend vindt, geven wij u hiet advies het tuigje NIET in huis aan te laten. Hier zijn immers tuigen niet voor bedoeld.
Het risico van het continue laten dragen van het tuigje veroorzaakt nu eenmaal snellere slijtage.
Ook dat de hond knaagt aan het tuig op het moment dat u niet allert bent. Een band half doorgebeten, is niet meer veilig.
Controleer daarom dagelijks het tuigje, of deze niet beschadigd is!
Tuigen zijn bedoeld en gemaakt voor veilig te wandelen en te trainen, niet om 24/7 te dragen.
Het kan zijn dat door groei van de hond, verandering van postuur, meer spieren, dat de banden versteld dienen te worden.
Honden veranderen nu eenmaal van postuur zodra zij het goede leven leren kennen en meer gaan bewegen en spelen. Een hond ontwikkeld nu eenmaal.
Hier hoort na een poosje ook een ander tuig bij
Wat goede tuigen zijn, goede pasvorm, goede kwaliteit, kunt u lezen op de pagina * Veilig Wandelen aan Lange Lijn *
Voor veiligheid en prettige beweging, dient het tuig immers goed te passen bij uw hond.
Uw hond vindt het tuigje ENG, wat nu?
Sommige honden vinden in eerste instantie het tuigje eng. Het geluid van de KLIK-sluitingen, het aanraken op het lijf
- Een veel gemaakte fout is dat het baasje op de hond afloopt/zelf benaderd met het tuigje in de handen en over de hond heen buigt. Hiervan kan de hond schrikken en dit kan dominerend/overheersend overkomen op de hond.
De hond voelt zich min of meer bedreigd en loopt weg. Er is immers de eerste maanden nog geen (vertrouwens-)band met u opgebouwd. De hond is aan het acclimatiseren.
- Beter is door vertrouwen op te bouwen en de hond naar u toe te laten komen. Dit icm vertrouwen verkrijgen met het veiligheidstuigje is dan ook hiervoor een goede oefening.
Sommige honden zijn eerder gevangen door hondenvangers die niet zachtzinnig over de kop van de hond een strop aantrekken.
Er dient dus vertrouwen opgebouwd te worden tussen u de hond en het tuigje.
Toch is het van groot belang ivm veiligheid, dat u toch doorzet en oefent met ons veiligheidstuig. Er is niet voor niks, op ons verzoek een extra clip-sluiting gemaakt in het halsgedeelte van dit tuigje.
De andere veiligheidstuigjes op de markt hebben dit (helaas) niet.
- Hierbij is het erg belangrijk dat u het tuigje niet opdringt.
- Loop niet op de hond af met het tuigje.
- Maar heel rustig het vertrouwen van de hond opbouwt en er in kleine stapjes een leuk spelletje van maakt.
Neem hiervoor de tijd en ga pas naar het volgende stapje als de hond er aan toe is. Maw het stapje daarvoor gaat op een ontspannen manier, herhaal dan toch deze oefening voordat u naar het volgende stapje gaat. Vertrouwen opbouwen is ontzettend belangrijk.
- Leg het tuigje in uw woonkamer op de vloer en laat de hond het tuigje ontdekken en besnuffelen, leg een klein stukje kaas in het tuigje op de vloer zodat de hond leert dat dit tuigje niet eng is.
- Zodra hij dit lekkers durft te pakken beloon direct met uw stem "Goed zo, knap hoor" met blije opgewekte toon zodat de hond hoort aan uw stem dat dit goed is.
Herhaal deze oefening enkele keren per dag , maar niet te lang en ook niet te vaak, 3x per dag is prima.
Daarna geeft u de hond een rustmoment met iets te kauwen op zijn rustplek en herhaalt u de oefening de volgende dag. ` - Buiten de oefening om, tussendoor door klikt u de clips dicht, zodat de hond op afstand aan dit geluid kan wennen, van het Klik-sluitingen.
- Vanuit de praktijk weten wij, dat sommige honden het geluid van de klik-sluitingen, niet prettig als prettig ervaren en hiervan kunnen schrikken.
Als u merkt dat de hond niet meer reageert op dit geluid, ook belonen met uw stem en iets lekkers. - Als dit vertrouwen er is, houdt u zelf het tuigje in uw handen, ga rustig zitten op een stoel en roept u de hond naar u toe.
- Buig niet over de hond heen en praat niet continue tegen de hond.
Direct belonen als de hond het tuigje in uw handen niet eng vindt, maar nog NIET het tuigje aandoen.
Laat de hond het tuigje besnuffelen, dit is onderzoeken.
Deze oefening herhalen zodat ook dit een vertrouwd is . Positieve bevestiging is ontzettend belangrijk, voor alles wat de hond nog niet kent en aangeleerd dient te worden. Het tuigje krijgt zo uiteindelijk een positieve beleving voor de hond en uiteindelijk acceptatie. - De volgende stap, doe uw hand door het tuigje en aai haar/hem voorzichtig en rustig met deze hand onderlangs de kop en weer belonen. NIET verder gaan met het aandoen van het tuigje.
Heel belangrijk, laat de hond eerst zien en ervaren dat dit tuigje niet eng is en geen pijn doet. Ook voor deze oefening neemt u de tijd en ook deze oefening herhalen met rustmomenten, zodat de hond deze oefening in zijn brain kan verwerken. - Neem voor deze oefeningen de tijd en maak er een dagelijks spelletje van. Dit is tevens een goede oefening voor opbouw vertrouwen tussen baasje en de hond.
- Zodra dat u merkt dat de hond het tuigje accepteert en dit niet meer spannend vindt (let op de stress-signalen)
Dan kunt u voorzichtig, stapje voor stapje, met zachte hand en continue met belonen, het tuigje aandoen. - Op het moment dat de hond het tuigje accepteert en u zonder problemen kan aandoen, als u zit,
deze oefening blijven herhalen
" Tuigje rustig aan doen terwijl u zit en de hond belonen - Vervolgen de riem bevestigen aan het tuigje en deze enkele minuten aan het tuigje vast laten. Ook als de hond rondloopt in huis, zodat de hond went aan de riem aan het tuigje.
Vervolgens kunt in kleine stapjes verder oefenen met de zindelijkheidstraining & leren lopen aan de lijn.
Zie hiervoor de blauwe button onderaan deze tekst. Ook de pagina "Veilig Wandelen" staan veel nuttige tips.
Juist deze methode zorgt voor rust en helpt mee aan de opbouw van de vertrouwensband tussen u en de hond.
Heel veel succes
Onderhoud van het tuigje.
Het tuigje is makkelijk te reinigen met een vochtige doek en sopje. Daarna uithangen om te drogen.
Is het tuig heel smerig, door bv modder, dan eerst goed afspoelen onder de kraan.